גדוד 77
בלחימה ממערב לליטני
במלחמת שלום הגליל-1982
בתמונה מג״ד: דוביק טל (רוזנטל), תותחן טנק: אבי פדידה, סמ"פ מפקדה: יעקב בכר
סמג"ד: משה לבקוביץ, קמב"צ: איתן רוטנברג, קצין תחזוקה: אבשלום חרובי
1.רקע
מספר חודשים לפני המלחמה הורה הפיקוד לחטיבה 7 להעביר את גדוד 77 ת"פ חטיבה מרחבית 769 המופקדת על גבול הלבנון בפיקוד אל"מ שאול מופז ,שנועד לפעול לאורך נהר הליטני לכיבוש רמת נבטיה.
בתקופה שלפני המלחמה הגדוד עבר אימונים מלאים במסגרת חטיבה 7,כולל תרגילי גדוד וחטיבה, בחודשים שלפני המלחמה הגדוד ערך תרגולים בשטח הררי באזור נוטרה עם כל הכוחות החבירים ,חי"ר והנדסה, כוחות שאכן נכנסו לקרב יחדיו.
בוצע נוהל קרב ארוך עם חטיבה 769,החל מקבוצת פקודות ראשונה, אישורי תוכניות, משחקי מלחמה וקפ"ק 2 חטיבתי מרמת מ"מ, ועד תצפיות מפקדים ותותחני טנקים ממארג' עיון.
2.הכח והרכבו
גדוד 77 היה בפיקוד רס"ן דוביק רוזנטל ,הסמג"ד היה רס"ן לבקוביץ משה.
פלוגה ו-מבצעית בפיקוד עידו מזורסקי.
פלוגה ז -צמ"פ בפיקוד אייל ליברמן
פלוגה ח-מבצעית בפיקוד מוטי אילני
פלוגת מפקדה בפיקוד יעקב סבן
מחלקת מרגמות 81 בפיקוד גבי גוזלן
פלוגת חי"ר על נגמשים מחטיבת גולני בפיקוד נמרוד
פלוגת הנדסה מוקטנת מגדוד 605 בפיקוד מ"פ אפי כהן וסמג"ד 605 זאב.
טנק שוט עם נכרי מחטיבה 188
קצין סיוע ארטילרי-עדו ברגמן
קמב"ץ איתן רוטנברג
קמ"ן דישון ישי
קח"ש אבי דר
רופא-ד"ר אבינועם הניג
קצין קשר-טריפון דרור/רון שלום
קצין שלישות-יוסי מנע
3.שלבים מרכזיים בלחימה
שלב א- 5/6-יום קרב ת"פ מח"ט 188-פלוגה ו ומג"ד
שלב ב-6/6-8/6-ת"פ חטיבה 769-עפ"י תוכנית.
שלב ג-8/6-9/9-ת"פ חטיבה 769-שינויי משימה.
שלב ביניים ת"פ הגיס במעבר מחטיבה 769 לחבירה לחטיבה 460.
שלב ד-10/6-11/6 ת"פ כח יוסי פלד-שינוי משימה.
4. ימי לחימה 4 + 5 ביוני
ביום שישי,4 ביוני 1982 פלוגה ו היתה בחושניה כפלוגת קו ,פלוגה ז במחנה הגדוד בנפח, ופלוגה ח בדרכה הביתה לחופשת שבת.
בצהריים, לאחר ההתנקשות בחייו של שגריר ישראל בבריטניה, קיבל המג״ד הוראה לכנס את הגדוד ולהחזיר החיילים מהחופשה. הופעלה רשת קריאה מהירה. פלוגה ו נעה בליל שישי על זחלים עם הסמג"ד על ציר הפט לקליעה על מנת להשתתף ביום קרב עם חטיבה 188.
בבקר יום שבת 5 ליוני 1982 חבר המגד למחט 188 מאיר דגן בקליעה. במהלך אותו יום השתתפה פלוגה ו בפיקוד עידו מזורסקי לירי לעבר מטרות -עמדותיה היו מצפון לקליעה.
במהלך השבת הגיע כל הגדוד לשטחי כינוס באזור בית הילל.
5.משימות מתוכננות לגדוד ת"פ חטיבה 769
6. ציוות הכוחות
כח מג"ד-פלוגות טנקים ו', ח', מחלקת הנדסה עם המ"פ אפי, מחלקת חי"ר בפיקוד מ"פ ,2 מרגמות 81 מ"מ וטנק שוט עם נכרי .
כח סמג"ד-פלוגה ז', מחלקת חי"ר, מחלקת הנדסה בפיקוד סמג"ד
7. יום לחימה 6 ביוני
לפנות שחר של ה-6 ליוני נעו הכוחות מבית הילל דרך שער "וויס" עד למרגלות קליעה וכח הסמג"ד עלה לעמדות ליד בית החולים בקליעה,ובחיפוי שלו נכנסו פלוגות ו' ו-ח' ל-"דגלונים" ממערב למארג עיון.שלושת הפלוגות פגעו במטרות ממול: פלוגה ו מהבופור ועד תיבנית.פלוגה ח-רכס ג'בל טהרה ועד אל ג'רמק. ופלוגה ז' איזור אל ג'רמק והסרפנטינות לידה.
אש הנגד היתה אש מרגמות דלילה.
בשעה 1000 לערך ירד כח הסמג"ד לעבר מעברת החרדלה, ולאחר שהכשיר אותה לנוכח אש דלילה עבר אותה ועלה על ציר הכביש למשימתו לרמת נבטיה דרך כפר תיבנית, והגיע לרמת נבטיה כמתוכנן ביום זה.
פלוגה ח' נשארה בחיפוי ב"דגלונים " ואילו כח מג"ד עלה על דרך צינור הנפט שהיתה דרך עפר- ומכאן הציר שהיה חשוד במיקוש, ונמצא בשעות הקרובות כממוקש מלא עם מוקשי נ.ט ו-נ"א.
כלים עלו על מוקשים-נגמ"ש מרגמה היה הראשון שעלה על מוקש,הטור המשיך להתקדם-ומ"פ החי"ר כמשימה מתוכננת הלך לבדוק עבירות ואדי אבו מכנס, במקביל עלה טנק הנכרי על מוקשים ויצא מכל פעילות, מ"פ החי"ר ומ"פ ההנדסה בדקו הדרך 500 מטר לפנים וגילו מקבץ של כ-30 מוקשי נ'ט ונ'א.
מ"מ ההנדסה נפצע ממוקש נ"א ופונה לאחור.
בשלב זה עקב העיכוב בהתקדמות כח מג"ד, העביר המג"ד את פלוגה ח -שינוי כיוון להעלות דרך הציר של הסמג"ד לרמת נבטיה. פלוגה ח ביצעה חניון לילה קרבי למרגלות תיבנית, בהמתנה לפתיחת הציר עקב בור ייקוש וחברה לסמג"ד וחטיבה 769 ברמת נבטיה למחרת.
עדיין ביום א', כשעה לפני חושך החליט המג"ד לא להמשיך על ציר הנפט אלא לעשות איגוף ממזרח , כ-500 מטר מציר אפליקציה 33,מ"פ ההנדסה הוביל רגלית עם דקרים (לכח ההנדסה לא היו מגמ"קים) ולאחריו טנק המג"ד, 2 טנקים שנעו על הקוליסים של טנק המג"ד עלו על מוקשים.
עם רדת החשיכה הטור נערך להגנה בגזרתו.
8. יום לחימה 7 ביוני
עם שחר המשיך הכח בתנועה,הוביל את הכח מ"פ ההנדסה לאתר מוקשים, לאחריו טנק מג"ד ואחריו נגמ"ש הנדסה ומחלקת חי"ר למקרה היתקלות. מחלקת טנקים נשארה כל העת ב-"דגלונים"לחיפוי. התנועה עד לדמשקייה היתה ללא בעיות .ואז החלה הפגזת מרגמות דלילה. מצפון לדמשקיה שוב נתקל הטור במוקשים:4,8,4,4, ועוד 2 מוקשים. המוקשים אותרו ופוצצו.
אז התגלה עוד מקבץ של כ-15 מוקשי נ"א בוואדי פטם אל יהודי. בשלב פינוי מוקשי הנ"א נפגע מ"פ ההנדסה אפי כהן ופונה.
כוח ההנדסה נשאר ללא קצינים. בחיבור הדרך עם הואדי גילו מש"קיההנדסה מוקשי נ"א שפוצצו ,טנק המג"ד ונגמ"ש ההנדסה הובילו,ולאחריהם עלה נגמ"ש חי"ר על מוקש, לאחריו עלה עוד טנק על מוקש סנדביץ, טנק שגרר אותו עלה גם הוא על מוקש.
בלילה היה הטור על הכביש מדרום לאל ג'רמק ,ושם חברו אליו בחצות הסמג"ד יחד עם סמג"ד ההנדסה עם דחפור D-9 שהגיעו מרמת נבטיה, והגיעו מגמ"קים שכה חסרו לכח ההנדסה.
9. יום לחימה 8 ביוני
בסביבות השעה 0400 החלה עבודת פינוי המוקשים בדרך לקראת החיבור עם הכביש ואז ה-D9 עלה על מוקש. על הכביש הוכן משטח עבודה לטיפול בכלים שנפגעו מהמוקשים.
הגדוד נע לרמת נבטיה דרך כפר רומן וחבר לחטיבה 769,ושם הגדוד החל מלא מחדש, והמג"ד נפגש עם מופז לקבלת פקודת שינוי משימה.
שינוי משימה ת"פ חטיבה 769
שינוי המשימה היה-כיבוש אל-עיישיה. התכנון החפוז נעשה על פי פוטוסטט הגדלה של הכפר. הכוח לתקיפה כלל את פלוגה ו', פלוגה ח',ו פלוגת חי"ר בפיקוד מ"פ.
פקודת המג"ד לכוחות הייתה בקשר תוך כדי תנועה, מאחר והיה זה ממש לפני שקיעת החמה,-עד חבירה למשטח עבודת תיקון הטנקים ממוקשים בג'רמק הגדוד נע עם אורות מלאים ואז כיבה אותם. לקראת המתקפה, חברו לגדוד פלוגת טנקים ז ופלוגת ההנדסה.
לקראת הכניסה לכפר נורתה על הכפר אש ארטילרית, והארטילריה המשיכה לסייע עם תאורה. לקראת הכניסה לכפר ירו וחיפו טנקי פלוגה ו' על מבואות הכפר. הם נשארו לחיפוי ויתר הכוח נכנס בשעה 2100 בארגז אש לכפר כאשר טנק המג"ד מוביל. למעט מספר מטולי ר.פ.ג שנורו משני בתים במבואות הכפר, וירי מקלעים כבדים, לא היתה התנגדות משמעותית ולקראת חצות נכבש הכפר והגדוד נכנס לשהיית לילה.
10. יום לחימה 9 ביוני
לקראת השעה 0330 של ה-9 ליוני הורה מופז למג"ד 77 לכבוש את הכפר ריחן, המג"ד למד עם הקמ"ן את פרטי היעד והכין תוכנית שאושרה על ידי מופז שחבר למג"ד. בריחן אמורים היו להיות לוחמים פלסטיניים ומחלקת טנקים סוריים, שכן כאן החל קו ההגנה הראשון הסורי. בשעה -0430 החלה התנועה להתקפה. פלוגת טנקים ח' הובילה ונשארה לחיפוי עם הקש"א במזרעת קרעון, כ-2 ק"מ מדרום לריחן.
לכפר נכנסו פלוגת טנקים ז' ומחלקת חי"ר בפיקוד מג"ד. לא היו בכפר טנקים והוא נכבש בקלות. מעבר לכפר נתגלו מרגמות 120 מ"מ שננטשו וכן מחנה הטנקים הסוריים. הסימנים היו של כוח שנסוג לא מזמן.
הגדוד המשיך בתנועה לעבר הכפר ערמתא. היה זה בשעת הצהריים.על בתי הכפר היו דגלים לבנים ולא היתה כל התנגדות. פלוגה ח' התמקמה בחסימה כלפי צפון עד למעבר חטיבת ה-נ.ט דרכה.
הגדוד עצמו חזר ל-ריחן וביצע מלא מחדש. עם הגעת חטיבת הנ.ט פלוגה ח חוברת לגדוד ב-מלא מחדש.
בשעות אחר הצהריים הועבר הגדוד תחת פיקוד הגיס ,מופז חזר לרמת נבטיה ופלוגת גולני עימו. במהלך יממה זו עקב תקלה בטנק מג"ד הוא החליף טנק ועלה על טנק סמ"פ ז', זאב גולדווין שתיפקד כעת כקמב"ץ.
בשעה 1800הורה רמ"ט גיס 446 למג"ד לצאת לתנועה צפונה ולחבור במתג 20 על ציר שבתון ל-"פנס", ו-"פנס "יקרא לי בדרך.(פנס היה דני ורדי). קצת אחרי זה קורא לי ק. אגם כח ורדי ואומר לי שאני מתוכנן להחליף את "שח"(חטיבה 460). התחלתי בתנועה עם הגדוד ובאזור אדום 2744 רמ"ט הגיס,.
יוצר איתי קשר, מנחה אותי לעצור את הגדוד, לקחת עמי את התאג"דומספר טנקים ולנוע במהירות לעבר עין אתינה-שם היו לחטיבה 460 נפגעים רבים מהיתקלות בין כוחותינו מעבר לאש אוייב ,ולאתר בדרך מנחתים אפשריים להנחתת מסוקים לפינוי פצועים. כוח ה-"חילוץ הרפואי" של הגדוד הגיע לעין א תינה, הנפגעים כבר היו בתאג"דים, והעזרה שהיינו צריכים להגיש מבחינה רפואית היתה מועטה. וסגן גולדווין עסק בהנחתת המסוקים לפינוי.
המג"ד חבר למח"ט 460 שביקש שאהיה אחראי על הפינוי(הפינוי התנהל כסידרו ללא מעורבותי).
בינתיים שאר הגדוד בפיקוד הסמג"ד נע לכיוון עין אתינה ועם שחר למחרת (10/6)הגדוד כולו היה בציוות כוחות מלא.
כוח יוסי פלד
11. ימי לחימה 10 + 11ביוני-שינוי משימה ת"פ כח יוסי פלד
בשעה 0400 הגיע במסוק למג"ד 77 תא"ל יוסי פלד בלוויית אל"מ חיים ברק והם חברו למח"ט 460.
לאחר כיבוש עין אתינה על ידי גדוד 198 של חטיבה 460(הכפר נמצא נטוש) .הועבר גדוד 77 לפיקודו של יוסי פלד.
"כח יוסי " כלל בשלב זה את גדוד 77 ואת גדוד צנחנים מילואים של נחשון ישראלי מחטיבה 623.
היעד הראשון של "כח יוסי" היה הכפר משע'רא (ריאקציה במפת הקוד). משע'רא היתה ברצועת ההגנה הראשונה של הצבא הסורי בלבנון כלפי ישראל. בכפר היתה אמורה להיות פלוגת טנקים סורית וגדוד חי"ר.
בתצפית מפקדים של יוסי,נחשון ואנוכי,זיהינו טנקים ותנועת כלים.
נוהל הקרב שיוסי ביצע היה נוהל קרב עם מג"ד 77 ומג"ד החי"ר,ונקבע כי גדוד החי"ר יפעל רגלית עם נ.ט באיגוף מערבי ממורדות ג'בל ברוך, ויקבל ת"פ טנקים מגדוד 77 לחיפוי לתנועתו.
גדוד 77 עם הנדסה כחי"ר ,וכוחות פינוי רפואי משולבים בסדר תנועה-יכבוש הכפר דרך ציר הכביש מרכזי של הכפר, חיפוי לכיבוש יינתן על ידי גדוד 198. הכוחות קיבלו הזמן שנתבקש להכנות כמו גם סיוע ארטילרי.
תחילת התקפת משערא ב-0800 כמתוכנן. בניהול אש מקוו עמדות של גדוד 77 וגדוד 198 נפגעו מספר טנקים סוריים. גדוד 77 נכנס לכפר בסדר התנועה-טנק מ"פ ז, טנק מג"ד ,מחלקת טנקים, הנדסה. תאג"ד ושאר הכח בהתאם. ממש בכניסה הושמדו שני טנקים סוריים מאש טנקים ומאש נ.ט של החי"ר , והכיבוש ארך כשעה, היה מהיר יחסית,ללא אבידות ובתאום מצויין בין הכוחות בפיקוד יוסי פלד. לאורך כלההתקפה הגדוד קיבל עדכונים על מיקום טנקי האוייב בכפר ממקורות שונים(כמו מסוקי תקיפה) דרך יוסי פלד.
לאחר כיבוש משע'רא הורה יוסי פלד למג"ד 77 להעביר פלוגת טנקים ח' בפיקוד סמג"ד לחטיבת צנחנים 623 בפיקוד נחמיה תמרי שנע במקביל מזרחית לאגם קרעון.
כח סמג"ד עם פלוגה ח בפיקוד מוטי אילני
הכח כלל מעבר לטנקים גם כח הנדסה וחבר לחטיבה 623 שפעלה מזרחית לליטני וקבל עדכון ומשימה. בירידה מציר שבתון לכיוון סכר אגם קרעון קבלו עדכון על אויב במתחם "מוזיאוני" , זיהו טנקים ומסוק גאזל-ומהעמדות בסרפנטינות שעל הציר, הסמג"ד פתח באש מטווח רחוק, בירי מהיר ופגע בשני טנקים. למרבה הצער התברר שאלו היו טנקי מגח של גדוד 572,שהיה תחת פיקוד חטיבה 623 ממזרח לליטני, ובעקבות זאת נהרגו 5 חיילים.
הפלוגה עברה את העיירה קרעון והובילה את הכח עד לפאתי ג'ב ג'נין, נכנסה לחניון לילה קרבי ופגשה את מח"ט 623.(המשך פעילות הכח מפורט בהמשך.
כח מג"ד
יתר הגדוד בפיקוד המג"ד המשיך להוביל את "כח יוסי" צפונה בכביש מערבית לאגם קרעון למרגלות ג'בל ברוך, דרך עיתנית, צעבין, חרבת קנפר ועד כפריא
.מ"פ ז היה טנק מוביל ולאחריו המג"ד, ההתקדמות היתה מאובטחת ומהירה, כאשר קבלנו מודיעין בזמן אמת ממסוקי הקרב דרך יוסי פלד כאשר כל הכפרים בדרך הרימו דגל לבן.
עם הגעת הגדוד לאזור כפרייא בשעה 1400 לערך, התגלו ממזרח בבקעא ,ממערב לגשר על הליטני שמוביל לג'ב ג'נין, בטווח ארוך של 4-5 ק"מ מספר נגמשי ב.מ.פ בתנועה למגע, תותחני "צלף" של הגדוד פגעו/השמידו כ-6 נגמשים סוריים. הגדוד המשיך עוד 2 ק"מ מזרחה ונערך לחניון לילה ומשימת אבטחה ושליטה מזחה וצפונה למניעת מעבר כוחות סוריים אל מעבר לליטני מערבה.
13. יום לחימה 11 ביוני
חטיבה 623 ועימה כוח סמג"ד 77, נעה במקביל ל-"כח יוסי" ממזרח לאגם קרעון לעבר ג'ב ג'נין. התנועה תקיפה החלה בשעה 0330,כאשר פלוגה ח' מובילה ואחריה פלוגת סיור ופלוגת הנדסה שהועברה עם הכח מגדוד לחטיבה 623.בשעה 0600 לערך חטיבה 623 כבשה את ג'ב ג'נין ,ופלוגה ח תפסה עמדות בשטח החקלאי מערבית לעיירה לכיוון צפון צפון מזרח לכיוון סולטן יעקב. כשעה לפני הפסקת האש (שחלה בשעה 1200),זיהתה הפלוגה טנקי T-72 ונגמשים בתנועה מסולטן יעקב דרומה על הציר, ופתחה באש בטווח 5100 מטר. טנק המ"פ ירה ראשון ופגע בטנק הראשון וכל שדירת רק"מ האוייב נעמדה. הפלוגה החלה לנהל אש, מ"פ ח' מתאר זאת כ-"מיטווח ברווזים" והושמדו כ-14 כלים-רובם טנקי T-72.
ביום זה הגדוד נשאר בעמדותיו לחסימה מזרחה וצפונה. מצפון כבר היו כוחות חטיבת הנ.ט על ג'בל ברוך. ניסיון של הגדוד ממערב לליטני לסייע באש טנקים לפלוגה ח לא צלח בשל עשן פגזי הארטילריהוהטווח הארוך. בשעה 1200 נכנסה הפסקת האש לתוקפה. והגדודבעמדותיו נכנס ל-"מלא מחדש".
14. סוף דבר
הייתה לי זכות גדולה לפקד על גדוד 77 במלחמה זו, זכיתי בפקודים מצוינים, מפקדים ולוחמים כאחד, כמו גם תומכי לחימה ,וזה אמור גם לגבי הכוחות החבירים-חי"ר והנדסה, גדוד צנחנים מילואים בפיקוד סא"ל נחשון ישראלי שלמדתי ממנו רבות, ומפקדים קרביים מעולים כשאול מופז ויוסי פלד.
הגדוד נכנס בכשירות טובה למלחמה פועל יוצא מאימונים והכנות באחריות חטיבה 7 וחטיבה 769,כמתואר לעיל רוב המשימות לא היו מתוכננות מראש והגדוד השכיל להתמודד עם שינויים אלה בצורה טובה.
ברצוני להדגיש ה-"עצמאות הלוגיסטית" של הגדוד, כאשר פלוגת מפקדה משכה תחמושת מים ודלק ושאר צרכי הגדוד תוך כדי הלחימה, באופן עצמאי מהמיתקנים ברמת הגולן ועד לעמדות בכפרייא שבבקעה.
במשך ימי הלחימה המתוארים לעיל, לא היו לגדוד הרוגים. היו לגדוד 2 פצועים מההתמודדות עם המוקשים -מ"פ ומ"מ ההנדסה.
במארב מחבלים ביום כ"ב באלול תשמ"ב(10/9/1982) בציר על ג'בל ברוך נהרגו שלושה לוחמים מפלוגה ז': סמל ראשון עוזי צדיקיאן,
רב טוראי שלמה גבאי,
רב טוראי אברהם מולה
יהה זכרם ברוך.
במארב זה נפצע סמ"פ ז'-סגן גולדווין זאב.